Mielikuva metallitöistä on likainen halli, hikisiä miehiä, kova meteli ja fyysisesti raskas työ. Särmääjä Marianne Jokisuo kumoaa nämä väitteet heti alkuunsa. Hän on työskennellyt Lännen Ohutlevyllä, nykyisellä Veslatecilla jo 15 vuotta ja hänellä on selkeä näkemys siitä, että työ sopii naisille erinomaisesti.
Jokisuon mielestä ainoat ominaisuudet, joita särmääjältä vaaditaan, ovat tarkkuus ja halu oppia. Pelkästään näillä eväillä voi jo hakea Veslatecille.
– Tässä työssä sukupuolella ei ole väliä. Työ ei ole fyysisesti raskasta, sillä käsittelemme ohuita metallilevyjä. Työskentelyolosuhteet ovat varsin siistit sekä tehtaan että henkilökunnan tilojen puolella. Työturvallisuuteen panostetaan paljon, joten ohjeistus, koulutus ja asianmukaiset suojaimet ovat kunnossa. Työ ei ole stressaavaa, joten vapaa-aikanani voin keskittyä rauhassa omiin harrastuksiini, kuten puutarhanhoitoon.
Aiempaa työkokemusta ei vaadita
Jokisuo on aiemmalta ammatiltaan ompelija. Särmääjän työ sopii hänelle hyvin, koska siinäkin tehdään käsillä ja lopputuloksen näkee nopeasti. Hänellä ei ollut särmääjän työstä aiempaa kokemusta, mutta työ on opettanut hänet ammattilaiseksi.
– En olisi voinut ikinä nuorempana uskoa, että päädyn tälle alalle, mutta niin vain opin tämänkin. Jälkikäteen ajateltuna käytännön kautta oppiminen oli erittäin hyvä, sillä tuskin olisin oppinut näitä asioita kirjoja lukemalla.
Veslatecilla on kattava perehdytys ja työ on monipuolista. Vaikka Jokisuo työskentelee särmääjänä, hän tekee myös kokoonpanoa.
– Parasta työssäni on monipuolisuus. Teen ohjelmia koneelle ja särmään esimerkiksi peilikaappeja, roskiksia, sähkökaappeja, käsipyyhetelineitä ja muita ohutlevytuotteita. Työni on itsenäistä ja saan hyödyntää osaamistani kappaleiden valmistuksessa. Myös kokoonpano on kivaa, koska siinä näkee heti, mitä on saanut aikaan. Kun olen koonnut hienon peilikaapin, saan taputtaa itseäni selkään hyvästä työstä.
Työpaikka Veslatecilla tuntuu lottovoitolta
Jokisuo kuvailee, että työpaikka Veslatecilla on hänelle lottovoitto. Kun Veslatec osti Lännen Ohutlevyn, se toi varmuutta ja motivoi tekemään työtä entistä paremmin.
– Tällä hetkellä suurin toive on, että saan olla Veslatecilla töissä eläkeikään asti. Johtajat ovat mukavia ja uusia ideoita saa mielellään esittää. Meillä on myös hyvä yhteishenki. Kuuntelemme toisiamme, jos jollakin on murheita.
Palataan vielä siihen, että Jokisuo työskentelee miesvaltaisella alalla. Veslatecin Porin yksikössä työskentelee tällä hetkellä kolme naista ja Vaasan yksikössä viisi, mutta lisää työntekijöitä haetaan lisää tälläkin hetkellä. Miksi juuri naisten kannattaisi hakea Veslatecille?
– Meidän porukkaan otetaan naiset hyvin vastaan. Naisia kunnioitetaan, enkä ole kuullut yhtään vähättelyä. Eikä tarvitse olla yhtään huolissaan siitä, ettei ole työkokemusta. Kyllä me opetamme.
Jokisuo kiteyttää asian vielä porilaisittain:
– Kyl mää sanon, et tervetuloa!