Yli puolet Veslatecin työntekijöistä on tullut yritykseen täysin eri alalta. Alanvaihtajien kouluttaminen onkin yksi Veslatecin keinoista saada helpotusta työvoimapulaan. Taustalla on silti muutakin kuin pelkkä työvoiman saaminen: omien työntekijöiden kouluttamisessa voittavat kaikki osapuolet.
– Meillä pääsee oppimaan uuden ammatin, emmekä vaadi aikaisempaa kokemusta alalta. Periaatteenamme on, että ketään ei saa tuomita koulutuksen tai taustan perusteella. Jos asenne on kunnossa, annamme mahdollisuuden. Meille voi tulla kokeilemaan vaikka pariksi viikoksi, onko tämä oma juttu, toimitusjohtaja Tom Bergström kertoo.
Alanvaihtajien suuri määrä tekee Veslatecin työyhteisöstä ainutlaatuisen. Ihmiset ovat kulkeneet saman ajatuspolun ja valmistautuneet henkisesti uuteen – ja lopulta päätyneet töihin Veslatecille. Se jos mikä hitsaa porukan yhteen.
– Jokainen työntekijä haluaa auttaa toista, sillä he ovat itse olleet aikoinaan samassa tilanteessa. Alanvaihtajilla on kova into ja asenne oppia uutta ennakkoluulottomasti. Tämä kasvattaa koko Veslatecin osaamista ja saamme uusia näkökulmia eri alojen osaajilta. Mielikuvitukselliset ideat ovat Veslatecin vahvuus.
Seuraavaksi kolme alanvaihtajaa kertoo tarinansa.
Jennika Mäkinen
Jennika on työskennellyt Veslatecilla elokuusta 2021 asti. Hän vaihtoi Veslatecille ravintola-alalta ja asiakaspalvelutehtävistä. Metallialasta hänellä ei ollut juuri mitään tietoa.
– Olin äitiyslomalla, kun näin työpaikkailmoituksen. Halusin jotakin aivan uutta ja erilaista. Veslatecilla kynnys kokeilla oli matala, sillä mitään aikaisempaa kokemusta ei tarvittu. Se oli aika nopea ajatus, soitin spontaanisti ja annoin mennä.
Jennika on tehnyt Veslatecilla esimerkiksi särmäämistä ja manuaalisia työvaiheita. Hän kokeili ensin pari viikkoa, piti työstä ja tuli sen jälkeen kokoaikaiseksi.
– Veslatecilla työskentely on vähemmän kuormittavaa kuin asiakaspalvelu, sillä tässä voi keskittyä omaan tekemiseen ja työ on itsenäistä. Samalla saan hyvää työkokemusta.
Anna Palmu
Anna aloitti Veslatecilla marraskuussa 2021 oman työeläkeyhtiönsä tukemana. Työ tuntui heti omalta. Jo maaliskuussa hän aloitti oppisopimuskoulutuksen, joka järjestetään yhdessä Vamian kanssa.
– Työskentelin aikaisemmin lähihoitajana vanhuspalvelussa. Ajatus alanvaihdosta vahvistui korona-aikana. Kun näin ilmoituksen, ajattelin, että nyt tai ei koskaan. Etenkin lasertyöstö kiinnosti minua.
Anna kertoo, että hän koki vau-efektin jo ensimmäisellä viikolla.
– Tajusin heti, että tätä haluan tehdä ja tähän haluan kouluttautua. Valitsin oppisopimuksen, sillä minulle sopii käytännönläheinen tapa opiskella.
Anna pitää erityisesti siitä, ettei työ Veslatecilla ole sosiaalisesti kuormittavaa. Töitä saa tehdä omilla käsillä ja käyttää visuaalista luovuutta ja päättelykykyä.
– Toivon, että jonakin päivänä voin itse opettaa muita samaan tapaan, kuin työkaverit opettavat minua nyt. Haluan auttaa muita ja hyödyntää omaa kokemustani alanvaihtajana.
Annan mukaan alanvaihto on ennen kaikkea henkinen prosessi. Ensimmäisen askeleen ottaminen on pelottavinta, mutta lopulta uskaltaminen kannattaa.
– Tämä on yksi elämäni parhaimmista päätöksistä.

Krista Myllysilta
Krista on työskennellyt Veslatecilla kolme vuotta. Hän aloitti yrityksessä rekrykoulutuksen kautta, jonka jälkeen hänet vakinaistettiin.
– Olen koulutukseltani lähihoitaja ja työskentelin päiväkodissa ja kehitysvammaisten kanssa. Pidin työstä, mutta olin henkisesti väsynyt. Oli aika kokeilla uutta.
Krista kertoo olevansa introvertti, joten itsenäinen työ sopii hänelle hyvin. Hän tekee Veslatecilla pääsiassa laserleikkausta, mutta myös muita työtehtäviä.
– Olen viihtynyt Veslatecilla erinomaisesti. Työt ovat monipuolisia ja näen lopputuloksen. Pidän erityisesti väriterien tekemisestä. Niissä on monia eri työvaiheita ja jäljen pitää olla äärimmäisen tarkkaa.
Krista myöntää, että hän jännitti vaihtaa naisvaltaiselta alalta miesvaltaiselle alalle. Tuolloin Veslatecilla työskenteli ennestään yksi nainen, tällä hetkellä jo melkein puolet ovat naisia. Mitään ongelmaa ei kuitenkaan ole ollut.
– Jos joku miettii alanvaihtoa, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Meille saa ainakin tulla tutustumaan ja testaamaan, josko tämä olisi se oma juttu.