Opinnot ovat jotakuinkin kasassa ja opintojen loppusuora häämöttää horisontissa. Mutta mistä, oi mistä voisi löytää aiheen opintojen grande finaleen eli loppuvastukseen? Ei hätää! Vaasassa ja Porissa toimiva metallialan yritys Veslatec tarjoaa opiskelijoille monia mahdollisuuksia toteuttaa lopputyö B2B-ympäristössä. Veslatecin kehitysjohtaja Aki Norrbacka kommentoi:
– Meillä on mahdollisia lopputyönaiheita takataskussa niin insinööreille kuin IT-osaajillekin. Gradujakin on toteutettu esimerkiksi henkilöstöhallintoon liittyen. Koska haemme yrityksenä aktiivisesti kasvua, monet yrityksessä toteutettavat asiat vaativat kehitystyötä, jotta toiminnot hallista toimistoon pysyvät kasvun mukana.
Tuotannon lisäksi tehostusta kaivataan esimerkiksi toimiston puolella toteutettavissa rutiinitöissä, kuten tarjouslaskennassa. Automatisoimalla näitä toimintoja voidaan säästää aikaa ja sitä myöden myös rahaa.
– Meiltä löytyy erilaisia suunnitteluprojekteja varsinkin automaation ja robotisoinnin puolelta. IT-puoli ei ole Veslatecin ydinosaamista, joten tälle osaamiselle meillä on kysyntää. Olemme myös valmiita pitämään kiinni aktiivisista osaajista, joilla on paloa omaa alaa kohtaan. Lopputyön valmistumisen jälkeen on siis mahdollisuus työllistyä meille. Ja jos työnsä on hoitanut hyvin, niin hyvät suositukset saa aina, Norrbacka lupaa.
Lopputöistä maksettavista palkkioista voi neuvotella
Lopputöiden aiheet katsotaan aina opiskelijan kanssa yhdessä ja Veslatecilta saa apua myös aiheen rajaamiseen. Mikäli lopputyö osoittautuu erityisen hyödylliseksi, se on suoritettu aikataulussa pysyen ja erinomaisin arvosanoin, voi tiedossa olla myös rahapalkkio – maineen ja kunnian lisäksi.
– Lopputöiden aiheet ovat sellaisia, joilla oikeasti pyritään parantamaan yrityksen toimintaa ja/tai kannattavuutta eli niillä on merkitystä. Siksi on myös tärkeää, että lopputyön tekijällä on kunnianhimoa alaansa kohtaan. Emme lähtökohtaisesti maksa lopputöistä palkkioita, mutta asiasta voidaan tietenkin neuvotella tapauskohtaisesti ja määritellä yhdessä palkkioon oikeuttavat ehdot, Norrbacka vinkkaa.
Lopputyö: Toimintamallien yhtenäistäminen tuotannon esivalmistelussa
Pertti Ahvenniemi opiskeli konetekniikan insinööriksi Vaasan ammattikorkeakoulussa ja teki lopputyönsä Veslatecille. Vuonna 2021 tehtyjen yrityskauppojen myötä Veslatecilla syntyi tarve yhtenäistää Vaasan ja Porin yksiköiden toimintamalleja.
– Pääsin tekemään merkityksellistä lopputyötä ja opimme paljon organisaationa lopputyön tekemisen aikana. Kävimme paljon keskusteluja organisaation sisällä ja perkasimme toimintamallejamme. Nyt pyrimme jalkauttamaan lopputyössä määriteltyjä malleja yksiköihin.
Yhteisten toimintamallien löytäminen ja niiden jalkauttaminen on yllättänyt haastavuudellaan.
– Ohjelmistot on helppo yhtenäistää vain vaihtamalla ne, mutta ihmisten ohjaaminen uusia toimintamalleja kohti on yllättävän haastavaa. Muutosvastarinta on inhimillistä ja vaatii paljon johtamiselta.
Onko Ahvenniemellä mitään vinkkejä lopputöiden aihetta pohtiville opiskelijoille?
– Opinnot kannattaa saattaa loppuun, se on tärkeää oman jatkon kannalta. Kun opinnot ovat valmiina, tulevat työnantajat näkevät, että opiskelija on pystynyt sitoutumaan tavoitteeseen. Aiheen rajaaminen etukäteen mahdollisimman tarkasti on myös tärkeää. Yrityksiin voi ottaa yhteyttä suoraan, jos lopputyön aihetta on vaikea keksiä. Uskon, että monissa yrityksissä löytyy paljon parannettavia asioita, joihin yrityksen työntekijöillä olisi ideoita, mutta ei aikaa paneutua.
Tiedustelut:
Aki Norrbacka, puh. 0500 260 376