Veslatecilla on Suomen paras osaaminen mikrolasertyöstössä

Mikrolasertyöstö on erityistä tarkkuutta vaativaa laserleikkausta, -hitsausta ja -porausta. Mikrolasertyöstöä käytetään erityisesti elektroniikkateollisuudessa, lääketieteellisten laitteiden valmistuksessa, tarkkuusoptiikassa ja monilla muilla aloilla, joissa tarvitaan erittäin tarkkaa ja pienikokoista työstöä.

–  Meillä on Suomen paras osaaminen mikrolasertyöstössä. Meillä on myös laajin mikrolasereiden konekanta. Pienimpiä valmistamme osia ovat esimerkiksi rannekellojen sekuntiviisarit sekä suodattimet, joissa on mikroskooppisen pieniä reikiä. Olemme testanneet myös sydämentahdistimien mikrolaserhitsausta. Näissä tahdistimissa liitoskohtien tulee olla hermeettisiä ja mikrolaserilla sellaisen liitoksen luominen on mahdollista, kertoo Aki Norrbacka, Veslatecin kehitysjohtaja.

Vaasassa valmistuu antureiden ja mittareiden mekaanisia komponentteja

Veslatecin käyttämillä 3D-mikrolasertyöstökoneilla voidaan sekä leikata että hitsata, mikä mahdollistaa kappaleiden työstämisen pidemmälle tai jopa valmiiksi asti. Aukotusten muodot voivat olla minkä muotoisia tahansa. Yksi merkittävä hyöty on se, ettei leikkausjälkeen tule jäysteitä, eli jälkityöstöä ei tarvita. Veslatecilla valmistetaan mekaanisia komponentteja mm. erilaisiin teollisuudessa käytettäviin mittalaitteisiin.

– Eräs tarkimmista meillä suoritettavista työtehtävistä on erilaisten valmistustyökalujen valmistaminen. Näitä valmistustyökaluja ovat mm. ohjaus- ja maskauslevyt. Ohjaus- ja maskauslevyihin voi tulla satoja, erittäin pieniä reikiä, ja kaikkien reikien täytyy olla kohdallaan. Pienetkin heitot levyissä aiheuttavat sen, että ne ovat käyttökelvottomia.

Yksittäisten komponenttien lisäksi Veslatecin on mahdollista koota asiakkaan toimittamat, valmiiksi koneistetut teräskomponentit. Näiden komponenttien sisällä on jo kaikki tarvittava elektroniikka, minkä jälkeen anturista tehdään ilmatiivis hitsaamalla.

– Teemme myös paineantureita, jotka voidaan hitsata mekaanisesti kokoon. Mikrolaserissa on sekin etu, että sillä voidaan hitsata jo koottuja antureita ilman, että kokoonpanon laatu kärsii.

Mikrolasertyöstö on kilpailukykyinen vaihtoehto verrattuna perinteisillä poranterillä reikien tekemiseen. Esimerkiksi ruostumattoman teräksen poraaminen hyvin pienellä poranterällä on haastavaa.

Asiakkaille pystytään tarjoamaan myös suunnitteluosaamista

Veslatec on tehnyt vuosien varrella asiakkaiden kanssa tiivistä yhteistyötä tuotekehityksen parissa.

– Valmistamme osia asiakkaidemme toimittamien suunnitelmien mukaan tai voimme suunnitella tuotteet itse. Asiakkaillamme on usein ajatus siitä, että minkälaisia osia he tarvitsevat tuotteisiinsa, jotta niistä tulee toimivia. Laserratkaisuiden asiantuntijoina pystymme tarjoamaan asiakkaillemme laserhitsaamalla ja -leikkaamalla muokattavissa olevia osia, mikä tekee valmistuksesta joutuisampaa.

Valmistuksen optimaalinen hoitaminen vaatii usein laajempaa ymmärrystä asiakkaan toivomasta tuotteesta.

– Jos meiltä tilataan pelkkä osa, pystymme sen totta kai valmistamaan. Mutta jos saamme tietoomme kokonaisuuden, johon osa tulee, pystymme palvelemaan asiakasta vielä paremmin. Joskus kokonaisuuden ymmärtäminen on jopa kriittistä toimivan osan valmistuksessa.

Veslatecin laajan valmistusosaamisen vuoksi asiakkaat pystyvät tilaamaan heiltä myös muita antureiden ja mittareiden ympärille tarvittavia tuotteita.

– Meiltä pystyy tilaamaan esimerkiksi antureiden koteloita, mikä nopeuttaa valmistusta. Näin säästyy myös kustannuksia, kun työvaiheet hoituvat samassa paikassa. Lisäksi mikrolasertyöstö vähentää muodonmuutoksien tarvetta. Laserilla leikattu kappale on käyttövalmis leikkaamisen jälkeen, mikä on kustannustehokasta.

Veslatecin vankka osaaminen mikrolasertyöstössä perustuu valmistustavan kunnianhimoiseen opiskeluun.

– Opimme edelleen uutta näistä valmistusmenetelmistä. Pysymällä uteliaina sekä selvittämällä ja testaamalla erilaisia valmistustapoja, pystymme parhaiten palvelemaan nykyisiä ja uusia asiakkaitamme, päättää Norrbacka.

Lue lisää mikrolasertyöstöstä täältä!